Skip to content

WooCommerce: Sivuston siistinä pitäminen

Sivuston tietokantaa on hyvä siivoilla. Aiheesta oli keskustelua WPWooFissa, joka innoitti kirjoittamaan hieman pidemmän vastauksen, joka luettavissa nyt myös tästä.

Verkkokaupalle tuote-, tilaus- ja asiakasdata on tärkeää (tavallaan verkkokauppa on tämä data), ja sen siistinä pitäminen on järkevää jo pelkästään sen vuoksi. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa dataa halutaan siirtää eri sivustojen tai jopa eri alustojen välillä.

Siivousta on hyvä tehdä erityisesti, mikäli jokin isompi lisäosa poistetaan käytöstä. Tämä saattaa jättää helposti taakseen “turhaa dataa”.

WP CLI:llä voi suorittaa ison osan siistinä pitämisestä, se tosin vaatii hieman osaamista komentorivin käytöstä.

Alla on avattu hieman aihetta ja suositeltu hyviä lisäosia sekä WP CLI -komentoja (sisältövaroitus: teknistä jargonia). Huom! Hengittelethän aina hetken syvään ennen kuin ajat komentoja erityisesti tuotantopalvelimella, virheiden mahdollisuus on aina olemassa.

Suorituskykyyn eri taulut vaikuttavat eri tavoin. wp_options-taulua ja sen autoload-optioita kannattaa erityisesti tarkkailla, koska sieltä ladataan tietoa jokaisella sivulatauksella. Huomio linkitettyyn artikkeliin, että indeksi on lisätty wp_options tauluun kaikkiin asetuksiin ja tämä auttaa huomattavasti nopeuden kanssa. Täällä on dokumentaatiota siitä, miten taulua voi tutkia WP CLI:llä [2].

Options-tauluun tallennettuja transientteja voi hallita ilmaisella Transient Manager -lisäosalla tai WP CLI:llä. wp_posts-taulun kohdalla suorituskyvyn ongelmat johtuvat usein enemmän lisäosien tavasta hakea postauksia kuin niiden määrästä. Tärkeämpää on nimenomaan datan siisteys.

Helposti poistettavia (joita lisäosatkin poistavat) ovat esimerkiksi revisiot. Niiden määrää voi säätää myös wp-config.php-tiedostossa, sekä suoritetut tai perutut ajastetut toiminnot (nämä tallennetaan omaan tauluunsa).

Jos tietokantakyselyiden arviointi sujuu, kannattaa sivustolle asentaa Query Monitor ja käyttää sitä ajoittain sivustolla liikkuessa. Näin näkee, millaisia tietokantahakuja tehdään ja kauanko ne kestävät. Query Monitoria ei välttämättä kannata pitää jatkuvasti päällä, koska se hidastaa jonkin verran hallintanäkymää.

Lukuvinkkejä

WooCommerce, Netvisor, WooVisor ja ALV 25,5%

Kuten kivien alla ja tynnyreissäkin on jo varmasti kuultu, hallitus nostaa arvonlisäveroa 25,5%:een viimeistään vuoden vaihteessa. Mitä tehdä WooCommerce-kauppiaana? Hajoaako Netvisor? Toimiiko WooVisor?

WooCommerce: Veron muutos olemassaolevalle tilaukselle

Tässä tekstissä käyn läpi miten voit muuttaa veroa jo luodulla tilauksella ja mitä täytyy tehdä, jos haluat pitää tilaushinnan samana. Erityisesti tämä kiinnostaa, jos teet B2B kauppaa ja laskutat asiakkaita, mutta he ovat tehneet tilauksen ennen 1.9., mutta tavara (ja lasku) liikkuu vasta sen jälkeen.